نشست واکاوی شبکه مسائل مدیریت شهری مشهد برگزار شد درباره کوچه «کاشانی‌ ۵۵» مشهد | «یدا...» روزگاری از میان باغ‌های امین آباد می‌گذشت مراسم تکریم و معارفه مدیرکل حوزه شهردار مشهد مقدس برگزار شد (۱۴ مهر ۱۴۰۴) + فیلم شهردار مشهد مقدس: بهترین تبلیغ برای شهرداری و شورای شهر، انجام کار است توقیف محموله ۴۰ تنی گوشت تنظیم‌بازاری در مشهد (۱۴ مهر ۱۴۰۴) گام تازه مدیریت آرامستان‌های مشهد برای ارتقای خدمات تشریفات با همکاری بخش خصوصی کاشت بیش از ۲ میلیون بوته گل و گیاه پاییزی | پاییزِ بهاری مشهد برگزاری ۶۹۰ جلسه شورای اجتماعی محلات مشهد در نیمه نخست سال ۱۴۰۴ بازسازی و بهسازی سالن ورزشی اسکواش «امید و زندگی» در بوستان برکت مشهد شهردار مشهد مقدس: از ابتدای سال ۱۴۰۴، بیش از ۱۶۶ هزار تن آسفالت توسط شهرداری تولید شده است مدیرکل حوزه شهردار و امور شورای اسلامی شهر مشهد مقدس منصوب شد (۱۳ مهر ۱۴۰۴) لزوم برنامه‌ریزی منسجم برای پروژه‌های بلندمرتبه‌سازی و کمربند جنوبی مشهد | موافقت مشروط با بلندمرتبه‌سازی آیین‌نامه سد معبر شهرداری مشهد به‌زودی ابلاغ می‌شود برنامه‌های شهرداری مشهد در هفته انتظامی برای تقدیر از نیروهای امنیت (۱۱ تا ۱۷ مهر ۱۴۰۴) مرز دوغارون به‌عنوان نخستین بار در بین مرز‌های کشور، به سامانه بیومتریک احراز هویت اتباع خارجی مجهز شد مشهدی‌ها امروز نفس راحت بکشند (۱۳ مهر ۱۴۰۴) | کیفیت هوای مشهد بعد از مدت‌ها مطلوب شد آیا ادارات مشهد و خراسان رضوی پنجشنبه‌ها تعطیل می‌شود؟ | استاندار خراسان رضوی: موافق تعطیلی پنجشنبه‌ها هستم شهردار مشهد: روند عملیات اجرایی پروژه احداث سطح سوم تقاطع خیام با سرعتی مناسب در حال اجراست ۱۵۶ میلیون سفر از طریق ناوگان اتوبوسرانی مشهد طی ۶ ماهه ابتدایی امسال لایروبی ۴۰۰ هزار مترطول کانال در مشهد طی ۶ ماه نخست سال ۱۴۰۴
سرخط خبرها

بازارها، هنوز هم گرم و جاندار بر گرداگرد حرم مطهر امام رضا (ع) حلقه زده‌اند | آن تکثر پر آب‌‎ورنگ شلوغ

  • کد خبر: ۳۵۴۴۰۱
  • ۰۴ شهريور ۱۴۰۴ - ۱۷:۰۱
بازارها، هنوز هم گرم و جاندار بر گرداگرد حرم مطهر امام رضا (ع) حلقه زده‌اند | آن تکثر پر آب‌‎ورنگ شلوغ
نقشه‌های قدیمی را که نگاه می‌کنیم، می‌بینیم بازار‌ها دور تا دور حرم مطهر را در چنبره خودشان گرفته‌اند. بازار‌ها رگ‌های پرپیچ‌و‌خمی بوده‌اند که بافت شهر را به جغرافیای قدسی حرم مطهر پیوند می‌داده‌اند.

نقشه‌های قدیمی را که نگاه می‌کنیم، می‌بینیم بازار‌ها دور تا دور حرم مطهر را در چنبره خودشان گرفته‌اند. بازار‌ها رگ‌های پرپیچ‌و‌خمی بوده‌اند که بافت شهر را به جغرافیای قدسی حرم مطهر پیوند می‌داده‌اند. از بازار زنجیر در بالا خیابان که شروع کنیم، اگر در جهت عقربه‌های ساعت بگردیم، بعدش بازار ساعت بوده و بازار سنگ‌تراش‌ها و بازار حضرتی، تا به پایین‌خیابان برسیم، به محدوده کوچه سیاوون و بازار عباس‌قلی‌خان و دور بخوریم و به تیمچه حکاک‌ها برگردیم و بازار سرشور و بازار وزیرنظام در بالاخیابان.

شاید فکر کنیم ساخت‌و‌ساز‌های بی‌ضابطه در درازای این قرن اخیر، آن سازوکار‌های تاریخی را در پیرامون حرم مطهر از کارکرد انداخته‌‎اند، اما اگر دقیق بشویم می‌بینیم هنوز هم همان پیوند تاریخی بین شهر، بین جغرافیای افسارگسیخته شهر و ساحت قدسی حرم مطهر برقرار است. باز هم این بازار است که حلقه واسط شهر و بارگاه منور حضرت رضا (ع) است.

اگر هتل‌های بلندبالای بی‌قواره را در پیرامون این دایره قدسی در نظر نگیریم، آنچه بر گرداگرد حرم مطهر باقی می‌ماند، انبوه فروشگاه‌های ریز و درشتی است که حالا بعد عمری، دیگر جزئی از این بافت به‌هم‌پیوسته شده‌اند. مغازه‌های روشن پرزرق‌و‌برق اطراف حرم، با فروشنده‌هایی که توی پیاده‌رو می‌ایستند و فارسی و عربی، کلمات را بلغور می‌کنند، جزئی از خاطره جمعی ما از حرم مطهر است.

شاید مشهدی‌ها، از لباس‌فروشی‌های اطراف حرم مطهر، کمتر لباسی بخرند، اما کدام زائر است که یک بار با دیدن آن همه تنوع رنگ و اندازه و قیمت، هوس نکرده باشد برای ریز و درشت خانواده و فامیل، دامنی، یا پیراهنی سوغاتی ببرد. شاید من و شما، کم‌تر هوس کنیم در آفتاب‌های داغ تابستان مشهد، یک لیوان یخ‌در‌بهشت بخریم و با نی‌های کلفت پلاستیکی، مخلوط یخ و شربت آن را هورت بکشیم، اما کدام زائری است که تشنه و گرمازده، هوس نکرده باشد لیوانی از این خنکای خوش‌رنگ، دست فرزندش داده باشد؟

من و شمای مشهدی حالا دیگر کمتر دلمان می‌خواهد از آن بامیه‌های درشت هوس‌انگیز بخریم و همان‌طور که در شلوغی پیاده‌رو‌های اطراف حرم قدم می‌زنیم، به آن خوراکی اشتهابر‌انگیز هم گازی بزنیم، اما کدام کودکی است که یک بار چادر مادرش یا دست پدرش را نکشیده باشد و به آن بامیه‌های عربی اشاره نکرده باشد؟

بازارها، ولو در قامت تک‌تک فروشگاه‌های خوش‌رنگ‌ولعاب، هنوز هم گرم و جاندار، بر گرداگرد حرم مطهر حلقه زده‌اند. این فضای پرهیاهوی مادی، انگار آدم‌ها را آماده می‌کند تا قدم به آرامش قدسی صحن و رواق‌ها بگذارند. بازار‌ها که نباشند و آن تکثر پر‌آب‌‎ورنگ شلوغ که نباشد، انگار اسلیمی‌های آبی و ترنج‌های فیروزه‌ای آن‌قدر‌ها به چشم نمی‌آیند. بازار‌ها نماد پیوند ذاتی ماده است با معنا. بازار‌ها را مهربان‌تر ببینیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->